Volg onze bezigheden nu ook via Google+

Gaandeweg ontdekten we dat we minder frequent de blog bijhouden. Dit heeft te maken met de routine van ons dagelijkse leven. Hoeveel Nederlanders schrijven over hun dagelijkse leven? Toch vinden we het belangrijk om kleine en grote dingen te delen. De grote dingen zullen we op deze blog blijven schrijven, maar voor de meer kleinere dingen maken we gebruik van Google+. Wie geïnteresseerd is kan mij een E-mail sturen, waarna je een uitnodiging ontvangt om op die manier ons te volgen.
Aanmelden voor Google+ kan ook via deze link: Google+ aanmelden.

dinsdag 10 juni 2008

Scoren buitenspel!

Wie in deze dagen over Nederlands voetbal praat, zal zeker spreken over het eerste doelpunt van Nederland tegen Italië door Van Nistelrooy. Hier in Zuid-Afrika had men het niet zo op met die Hollanders. Zij zouden door regerend wereldkampioen Italië van het veld gespeeld worden. Maar in de pauze waren er vele woorden nodig om toe te geven dat ze geen keuze hadden dan een stuk van de ‘pie of humbleness’ te eten. Een mooie uitdrukking overigens: ‘To eat from the pie of humbleness.’
Toch werd er in de rest van de pauze over maar één onderwerp gezeurd: Of er nu een gewonde Italiaanse speler naast het veld lag of niet: Van Nistelrooy stond buitenspel! Minuten lang stond het beeld stil op dat ene moment en de ene expert na de andere mocht van zijn kant deze stelling bevestigen. Overigens de speler zelf kon, in eerste instantie, óók niet geloven dat het doelpunt was toegekend! Wat verbijstert keek hij naar de scheids- rechter, onzeker over het feit dat hij een doelpunt maakte. Het was een mooi gezicht én een keerpunt in het vertrouwen van de Nederlandse spelers.

Hier in Afrika zijn er vele plekken waar mensen samen komen om te luisteren naar het Woord van God. Daarvoor zijn er vele predikers nodig. Dit zijn veelal leidinggevende mensen (ouderlingen) in de kerk. Afgelopen weken zijn we met deze groep mannen bezig geweest met vragen rondom de 10 geboden. Deze mannen hebben geen theologische opleiding genoten, maar zij kennen hun Bijbel goed (het zendingswerk werpt zo zijn vruchten af). Zo ontdekte ik dat zij soms Bijbelteksten met elkaar associëren die je, als een in Nederland opgeleide theoloog, niet zomaar zo zou doen. Wat in deze belangrijk is, is dat niet hún associaties, maar de mijne in een ander daglicht kwam te staan. In Afrika – zo zegt men – leeft men dichter bij de Wet, dan in het Westen. In een zekere zin is dat ook zo, maar de vraag is wat dit in het geloofsleven oplevert. Zie daar een kern van onze gesprekken.
De lessen die we geven zijn gericht op hun preekwerk. Het is belangrijk om zowel op hun associaties als op hun opvattingen te reflecteren. Eén van de vragen die leeft gaat over de functie van de 10 geboden. ‘Die moet je toch strikt naleven?’ Inderdaad, maar in de verwerking hiervan zien we al snel het gevaar van moralisme opduiken. Een gevaar, overigens waarvan niemand gevrijwaard is. Helaas. Hierom is het belangrijk om de lijnen wat door te trekken en te verder luisteren naar andere delen van Gods Woord.

Het ‘probleem’ van strikt de 10 geboden te willen naleven is niet nieuw. Al in de tijd van Jezus botste mensen tegen dit probleem op. Maar keer op keer wees Jezus mensen terug naar hun hart. Het willen leven volgens de 10 geboden is een zaak van het hart! Dit klinkt misschien logisch, maar is in de praktijk weerbarstig. Want wie de 10 geboden strikt zou naleven, leeft in perfectie. Of beter gezegd: leeft naar de wil van God. Toch: Wie kan zich overtuigend verdedigen? Wie ging er nooit de mist in? Uiteindelijk blijft er, denk ik, niemand voor deze zaak staan. Hoewel, ik geloof, niemand op één na. Een kern van ons geloof is dat Jezus de 10 geboden volledig wist in te vullen. Hij leefde naar de wil van God.
Maar hoe dan verder? Als het inderdaad Hem alleen gelukt is, hoe staat het dan met ons voor? Staat dan niet de rest van de mensen buitenspel? Ten diepste wel, denk ik. Wie gelooft weet dat hij of zij meespeelt in een team van eeuwen. In de praktijk echter blijkt dat wanneer wij proberen te scoren, we buitenspel staan. Maar zo, op die manier, is er toch nooit een kans om te winnen? Wat is dan het doel van het spel?

Na de wedstrijd Nederland – Italië gaf Johan Cruyff een eigenzinnige analyse op de situatie met Van Nistelrooy. Hij zei: ‘Als de scheids 'm goedkeurt, dan is het een doelpunt.’ Dit is vergelijkbaar met het leven in geloof. Wie probeert te leven naar de wil van God schiet wellicht met scherp, maar omdat wij buitenspel staan missen wij ons doel. Toch – en dat is het bijzondere – keurt de scheids 'm goed. Dat heeft alles te maken met die ene Speler die buiten de lijnen van het veld lag. Hoewel gewond, hoewel verslagen zorgde Hij er wel voor dat ons buitenspel niet gerekend wordt. Misschien zegt u wel: ‘Dat is niet eerlijk, zo kun je niet winnen.’ Wellicht heeft u gelijk. Toch als de Scheids 'm goedkeurt dan is het een doelpunt. Niemand anders beslist.

De predikers in Afrika houden ons graag de 10 geboden van God voor. De vraag daarop is: ‘Hoe leef ik volgens die hoge norm?’ Het is niet ongewoon om te ontdekken dat je daarin tekort schiet. Velen zijn daar onverschillig van geworden en hebben het geloof verlaten, toch blijkt dit niet nodig te zijn. Falen voor God is niet de laatste stap. Wie vasthoudt in het geloof in Jezus, krijgt te horen dat zijn of haar poging niet nutteloos was, maar dat je scoorde! Wellicht verbijstert het je wel en kijk je nog eens goed naar de Scheids, of het echt wel zo is. Ja, het is zo, en dan barst de vreugde los! Heel het hele team van eeuwen juicht van blijdschap mee, over die ene goal die jij net maakte! Dat is een mooi gezicht én een keerpunt in het vertrouwen van vele spelers.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi!

Schitterende Wedstrijd! En daar hoeven we niet eens 90 minuten voor nagels te bijten.

Kees

Anoniem zei

Natuurlijk geen buitenspel. Door UEFA bevestigd:

UEFA bevestigt geldigheid treffer Van Nistelrooij
Uitgegeven: 10 juni 2008 12:39
Laatst gewijzigd: 10 juni 2008 13:21

BASEL - De Europese voetbalunie (UEFA) heeft dinsdag alle onrust in de Europese media over het doelpunt van Ruud van Nistelrooij weggenomen.

Tijdens een heuse persconferentie bekrachtigde secretaris-generaal David Taylor de geldigheid van het doelpunt waarmee de spits van Real Madrid maandag Nederland aan de leiding bracht in het gedenkwaardige duel met Italië (3-0).

"Niet veel mensen, inclusief veel spelers, kennen de juiste interpretatie van regel elf in de spelregels", erkende Taylor. "Maar het doelpunt was absoluut correct."

Buitenspel

Van Nistelrooij tikte de bal van dichtbij in terwijl hij alleen doelman Gianluigi Buffon nog voor zich in het veld had staan. Dat leek op buitenspel, ware het niet dat de Italiaanse verdediger Christian Panucci buiten het veld achter de achterlijn bivakkeerde.

In regel 11, over buitenspel, valt te lezen dat het niet uitmaakt of een verdediger zich voor of achter de achterlijn of doellijn bevindt.

Unknown zei

verrassend oranjezoet in ieder geval, ook die tompouce,haha.
Heerlijk he om te weten dat onze Scheids juist ook door onze missers heen steeds weer nieuwe kansen geeft, oneindig groot en liefdevol genadig.
Knuffel, Matthea.

Anoniem zei

Hans,
Wat een ongelooflijk mooi verweven vertelling. Ik zou, met jou toestemming, het aan ons dominee willen doorsturen. Of wellicht jouw link van Mayibongwe? Mijn dag kan niet meer stuk.
Veel liefs
Elma

PS. Jij zit duizende kilometers ver weg, en ook in mijn geloofsgroei ben jij kostbaar. Dus jou zendingwerk bereikt, in jou wegsturen naar Afrika, nog steeds mensen in Nederland. Over olievlekken gesproken.....

Bert Vel Tromp zei

Nou ja, ik heb geen verstand van voetbalspelregels, maar 't was wel een mooie wedstrijd om te zien en hoera het Hollands elftal heeft gewonnen!
Hans het was voor mij een "eye-opener" zoals jij er licht op wierp! Geweldig zo'n Scheids hebben wij.
Ma zal ook nog een reactie geven, veel liefs voor jullie alle vier.
Je vader.

Cobie Vel Tromp zei

Vanmorgen hebben we getennist een van ons, die veel voetbalt zei: inderdaad wij liepen vroeger vaak het veld af en dan was het "buitenspel" daarom hebben ze die regel veranderd.
Dankzij de geweldige beslissing van die ene Goede Scheidsrechter komen wij nooit meer buitenspel te staan, maar het kostte Hem wel Zijn geliefd Kind.
Oneerlijk,ja, maar ik ben Hem er nog iedere dag dankbaar voor.
Hans en Eefke: ik wens jullie Gods zegen om iedere dag voor jezelf, in jullie gezin en in Afrika vanuit die dankbaarheid te leven.
liefs ma.

Cobie Vel Tromp zei

Vanmorgen hebben we getennist een van ons, die veel voetbalt zei: inderdaad wij liepen vroeger vaak het veld af en dan was het "buitenspel" daarom hebben ze die regel veranderd.
Dankzij de geweldige beslissing van die ene Goede Scheidsrechter komen wij nooit meer buitenspel te staan, maar het kostte Hem wel Zijn geliefd Kind.
Oneerlijk,ja, maar ik ben Hem er nog iedere dag dankbaar voor.
Hans en Eefke: ik wens jullie Gods zegen om iedere dag voor jezelf, in jullie gezin en in Afrika vanuit die dankbaarheid te leven.
liefs ma.

Anoniem zei

het was geen buitenspel, want er lag nog een speler naast het doel.
dat lieten ze speciaal zien na de wedstrijd.

Groeten,
Myrthe

Anoniem zei

Hoi Hans,

Met tranen van ontroering kan ik daar alleen maar Amen op zeggen!
Wat een mooie preek, dank je wel!

Liefs Carla Molenaar