Volg onze bezigheden nu ook via Google+

Gaandeweg ontdekten we dat we minder frequent de blog bijhouden. Dit heeft te maken met de routine van ons dagelijkse leven. Hoeveel Nederlanders schrijven over hun dagelijkse leven? Toch vinden we het belangrijk om kleine en grote dingen te delen. De grote dingen zullen we op deze blog blijven schrijven, maar voor de meer kleinere dingen maken we gebruik van Google+. Wie geïnteresseerd is kan mij een E-mail sturen, waarna je een uitnodiging ontvangt om op die manier ons te volgen.
Aanmelden voor Google+ kan ook via deze link: Google+ aanmelden.

donderdag 22 november 2007

Zulu-dienst in Ndaleni

Velen hebben er naar gevraagd: ‘Doe jij al kerkdiensten op zondag?’ of ‘Moet je zondags al werken?’ Doorgaans komen deze vragen op aan de hand van het beeld dat we hebben van een predikant: die werkt. Wel, tot nu toe deze predikant niet. Hoewel, niet op zondag. Al de andere dagen zijn gevuld met ‘emigreren’ in de breedste zin van het woord. Wie deze weblog regelmatig leest weet wat dit allemaal inhoudt.

Eén van de reden dat ik nog weinig in de kerken doe is het feit dat al mijn studieboeken nog in de container zitten (op zee) én dat ik nog geen plek heb om mij voor te bereiden (bijvoorbeeld preken). Zodra we een huis hebben en de studeerkamer is ingericht kan ik wat dit betreft aan de slag.

Maar voor aanstaande zondag ben ik uitgenodigd om in de Zulukerk van Ndaleni te komen preken. Het zal een bijzondere dienst zijn, want er zullen een aantal jonge mensen hun belijdenis gaan doen. Daarna zullen zij met de gemeenten het avondmaal vieren. Met andere woorden het zal een bijzondere dienst worden.

Ter verheldering.
In de kerk doen mensen hun ‘belijdenis’ als zijn jong volwassen zijn. Zij geloven dat Jezus Christus gestorven is en (na drie dagen) weer letterlijk uit de dood is opgestaan. Dit geloof in de opstanding van Jezus is cruciaal en wordt als een soort ‘getuigen in de kerk’ uitgesproken. Het avondmaal is een gedenkmoment waarop leden van de kerk (die belijdenis gedaan hebben) samen een stukje brood eten en een slokje wijn (of zoals in de Havenkerk: druivensap) drinken. Hiermee bevestigen ze wat ze eerder uitgesproken hebben: dat Jezus gestorven is voor alle mensen (wij geloven ook voor jou). Wie dit gelooft, mag delen zowel in zijn dood (klinkt wat eng) als in zijn nieuwe leven. We zeggen dan: ‘In Jezus dood en zijn we dood voor de macht van de zonde én we kunnen/mogen leven voor God.

Wel er is hier nog veel meer over te zeggen, maar aanstaande zondag zullen een aantal jongeren belijden dat zij in Jezus geloven en dat zij op Hem vertrouwen als het gaat over hun leven en dood. Zij geloven dat Hij erbij is en er altijd bij zal zijn. Dat heeft hen veranderd. Zij zijn anders gaan denken (en hopelijk ook anders gaan doen). Daarover wil ik gaan (s)preken: wie in Jezus gelooft is een nieuwe schepping, een ander mens. God maakt nu al deze mensen nieuw in hun denken en spreken. Dat zal moeten blijken uit wat ze geloven én uit wat ze doen.

Wel wie hierover meer wil horen is a.s. zondag van harte uitgenodigd. Wie helaas verhinderd is, heeft nog één hoop. Misschien maakt Eefke enkele opnamen met de video, dus misschien is later een stukje van de dienst te zien op de buis…

4 opmerkingen:

Unknown zei

verhip zeg, ben ik toch NET verhinderd om zondag te komen,jammerrrrr.
Een hele gezegende dienst toegewenst en veel liefs, Matthea

Bert Vel Tromp zei

Hoera, Matthea heeft mij geleerd hoe ik een reaktie kan opgeven, dus daar gaat het:
Veel wijsheid en sterkte gewenst zowel voor de Zulu kerkdienst als ook met Seth z'n arm. Van harte beterschap!!!!!
pa en opa.

Anoniem zei

Hoi Hans, Eefke en kids,

Nou, ben heel erg benieuwd hoe de dienst is geweest vandaag! Waarschijnlijk veel en veel langer dan de gebruikelijke uur die wij in Nederland ervoor reserveren! Hopelijk lukt het Eefke een filmpje te uploaden. Hoe gaat het met Seth?
Groetjes van Elma (sans Nic want die zit momenteel met een groep in Z.A. voor het voetbalproject. Kijk op www.freedomstars2007.blogspot.com voor hun verhaal.

Anoniem zei

Jan zei:

Ben heel benieuwd hoe het is verlopen, deze eerste "kennismaking". Sterkte verder deze week en we houden de post in de gaten. Ben benieuwd of deze reactie "doorkomt". De vorigen blijkbaar niet.

Groeten,
Marijke en Jan